Zapiekanka z kalafiora

Opublikowano: 01.11.2021 r.
Makaron penne, kalafior, wędzony boczek bez kości i śmietana – brzmi jak przepis na pyszną zapiekankę, prawda? Ten prosty, ale smaczny pomysł na obiad to połączenie delikatnego kalafiora z aromatycznym boczkiem, a całość okraszona kremową śmietaną. Idealna propozycja na szybki i sycący posiłek dla całej rodziny.
Składniki dla 6 porcji:
- Makaron penne - 500 g (1 opakowanie)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Kalafior - 600 g (1 sztuka)
- Boczek wędzony bez kości - 200 g (2 plastry)
- Śmietana 12% - 250 g (1 opakowanie)
- Jajko - 1 szt.
- Czosnek - 10 g (1 ząbek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, papryka wędzona, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie al dente.
- Kalafior podziel na różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Na patelnię dodaj boczek i podsmaż.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę makaronu.
- Następnie ułóż warstwę boczku i kalafiora. Postępuj tak do czasu, aż skończą Ci się składniki.
- Śmietankę wymieszaj z jajkiem i zalej nią zapiekankę.
- Zapiecz w piecu 20 minut 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Kalafior należy do grupy warzyw nieskrobiowych, których codzienne spożycie w wysokości 50 g zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory (krtani, gardła). Dodatkowo jest źródłem silnych przeciwutleniaczy, które pełnią korzystne funkcje w naszym organizmie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk