Zapiekanka z fasolką szparagową, kiełbasą i ziemniakami
Opublikowano: 04.08.2021 r.
Ziemniaki, kiełbasa podwawelska, fasolka szparagowa i ser gouda — to główne składniki tej smakowitej zapiekanki. Dodatkowo, dzięki cebuli i odrobinie masła, całość jest wyjątkowo aromatyczna. To prosty i sycący przepis, który zadowoli każdego głodomora.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki późne - 600 g
- Cebula - 100 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Kiełbasa podwawelska - 300 g
- Fasolka szparagowa - 300 g
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g
- Mleko 2% - 700 ml
- Masło - 20 g
- Ser gouda - 70 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki oraz fasolkę ugotuj.
- Rozgrzej olej. Pokrój cebulę drobno, a kiełbasę w pół plastry. Usmaż na oleju.
- Gdy ziemniaki i fasolka się ugotują odcedź je. Pokrój ziemniaki w pół plastry. Rozgrzej piekarnik.
- Masło dodaj do niewielkiego garnka. Rozpuść i dodaj mąkę. Podsmaż chwilę i zalej częścią mleka. Cały czas mieszaj i gotuj, ma nie być grudek. Na bieżąco dodawaj mleko, by konsystencja była odpowiednia. Przypraw.
- Do naczynia żaroodpornego włóż na dno połowę ziemniaków, dodaj trochę tymianku, następnie wyłóż połowę podsmażonej cebuli z kiełbasą i połowę ugotowanej fasolki. Polej połową sosu i powtórz czynności.
- Na wierzch dodaj starty ser i wstaw do piekarnika.
- Piecz w 200 stopniach około 50 minut.
Komentarz dietetyka
Przepis jest zbilansowany. Jest źródłem każdego makroskładnika.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości