Zapiekanka z dynii
Opublikowano: 31.01.2022 r.
Dynia, kalafior, śmietana 18%, ser cheddar, boczek wędzony bez kości – to tylko kilka z prawdziwych hitów, które tworzą zapiekankę, jakiej jeszcze nie jadłeś. Idealnie kremowa śmietana łączy wszystko w jedną całość, podczas gdy ser cheddar decyduje o wyjątkowym smaku. A boczek? To przysłowiowa wisienka na torcie!
Składniki dla 6 porcji:
- Dynia - 500 g
- Kalafior - 480 g
- Śmietana 18% - 125 g
- Ser cheddar - 150 g
- Musztarda - 15 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Ser Mozzarella - 120 g
- Szczypiorek - 30 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 650 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.
- Kalafiora podziel na różyczki i włóż do wrzącej wody na 3 minuty, następnie odcedź i włóż do naczynia żaroodpornego.
- Dynię obierz i pokrój w drobną kostkę, następnie wrzuć do wrzątku na 3 minuty. Po tym czasie połącz ją z kalafiorem.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Gdy będzie rumiany, dodaj go do pozostałych składników zapiekanki.
- W misce zmieszaj śmietanę, musztardę, posiekany szczypiorek i starty cheddar, a także przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Gotowym sosem polej zapiekankę.
- Do zapiekanki wrzuć pokrojony w kostkę boczek, a na wierzchu ułóż mozzarellę.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika i białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny