Zapiekanka z dynią
Opublikowano: 26.11.2021 r.
Dynia, makaron pełnoziarnisty i soczyste piersi kurczaka to trójka bohaterów tej zapiekanki. Czerwona papryka i cebula dodają smaku, a jogurt grecki i śmietanka kremowa tworzą kremowy sos. Do tego parmezan i mozzarella light dla serowej rozkoszy. To nie jest zwykła zapiekanka, to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 250 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (2 szt)
- Dynia - 300 g
- Papryka czerwona - 250 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Seler naciowy - 135 g (3 łodygi)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 125 ml
- Śmietanka kremowa 36% - 125 ml
- Ser parmezan - 80 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Ser mozzarella light - 125 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, tymianek, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
- Dodaj pokrojone w kostkę mięso i przypraw je mieszanką do kurczaka.
- Smaż przez 12 minut.
- Dynię obierz i pokrój w dość sporą kostkę.
- Zblanszuj ją w wysokim garnku z wrzątkiem przez 3 minuty.
- Do naczynia żaroodpornego przełóż makaron, dodaj mięso, dynię i pozostałe warzywa pokrojone w kostkę.
- W misce zmieszaj jogurt ze śmietanką, dodaj przyprawy i starty ser.
- Powstałym sosem polej zapiekankę.
- Na wierzch ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę.
- Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny