Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
Opublikowano: 15.10.2021 r.
Cukinia, mięso mielone wieprzowe, pomidory w puszce i ser Mozzarella to główne składniki tej przepysznej zapiekanki. Cukinia dodaje świeżości, mięso mielone zapewnia sytość, pomidory w puszce tworzą aromatyczny sos, a roztopiony ser Mozzarella pokrywa całość złocistą, ciągnącą się warstwą. Ta kombinacja sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta!
Składniki dla 6 porcji:
- Cukinia - 700 g (2 średnie sztuki)
- Ser Mozzarella - 300 g
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Pomidory w puszce - 800 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Cukinię pokrój w plastry przez całą długość warzywa, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż każdy plaster aż będzie złoty.
- Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj mięso mielone na patelnię i usmaż, dopraw solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i ostrą, wlej pomidory z puszki i podduś przez 10 minut.
- W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami plastry cukinii, na nie wyłóż mięso, następnie plastry cukinii i znowu mięso, górną warstwę stanowić powinna cukinia.
- Na cukinię ułóż plastry mozzarelli i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.
- Gotową zapiekankę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego to danie zawierające pełnowartościowe białko zwierzęce. Zastąpienia makaronu cukinią powoduje że danie zawiera dużo mniej oraz nie zawiera glutenu. Danie jest bardzo dobre dla chorych na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny