Zapiekanka z cukinii i jajek

Opublikowano: 02.11.2021 r.
Cukinia, jajka, mozzarella, odrobina śmietanki kremowej i ser gouda – to kluczowe składniki naszej zapiekanki. Prosty przepis na pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Warstwy cukinii, połączone z mieszanką serową i jajkami, tworzą wyjątkowy smak, który zadowoli każdego głodomora w Twoim domu!
Składniki dla 3 porcji:
- Cukinia - 600 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Ser mozzarella light - 125 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Jajko - 6 szt.
- Ser gouda - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza.
- Umyj cukinię. Przekrój ją wzdłuż na 4 części. Następnie pokrój ją w plasterki.
- Wlej olej na patelnię i dodaj cukinię. Podsmaż kilka minut razem z przyprawami.
- Po około 7 minutach wyłóż cukinię do naczynia.
- Mozzarellę zetrzyj na tarce i posyp cukinię.
- Jajka wbij do miski i roztrzep je razem ze śmietanką. Przypraw.
- Cukinię zalej jajkami.
- Wstaw cukinię do piekarnika.
- Piecz około 30 minut.
- Około 10 minut przed wyłóż starty żółty ser na wierzch i piecz do rozpuszczenia sera.
Komentarz dietetyka
Przepis zawiera bardzo niską ilość węglowodanów. Ma dużą objętość, a przy tym zawiera sporą ilość tłuszczu i białka.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości