Zapiekanka z cukinii
Opublikowano: 01.11.2021 r.
Cukinia, ziemniaki, jajka, cebula i mozzarella – to główne składniki, które sprawią, że Twoja zapiekanka będzie niepowtarzalna. Te dobrze znane warzywa razem z ciągnącym się serem tworzą świetny, domowy hit na obiad. Idealna na codzienny posiłek, a przygotowanie nie zajmie ci całego dnia.
Składniki dla 4 porcji:
- Cukinia - 600 g (3 sztuki)
- Ziemniaki późne - 120 g (2 sztuki)
- Jajko - 3 szt.
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Ser Mozzarella - 250 g (1 kula)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki i cukinię umyj i obierz ze skóry.
- Zetrzyj warzywa na tarce na grubych oczkach.
- Odstaw warzywa na 10 minut, następnie odciśnij z nich wodę.
- Do warzyw dodaj drobno posiekaną cebulę i wymieszaj.
- Dopraw masę warzywną do smaku i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na wierzchu zapiekanki ułóż plastry mozzarelli.
- Zapiecz w piecu do momentu, aż ser się nie rozpuści.
Komentarz dietetyka
Danie jest bezglutenowe, idealne dla osób z chorobami glutenozależnymi.
~ Oliwia Gawron, dietetyk