Zapiekanka z cukinią i kurczakiem
Opublikowano: 18.02.2022 r.
Cukinia, piersi z kurczaka, passata pomidorowa i ser mozzarella – to główne składniki, które tworzą bazę tej pysznej zapiekanki. Dodaj do tego makaron fusilli, a całość zharmonizujesz masłem i olejem rzepakowym. Rezultat? Aromatyczne danie, które zaspokoi każde podniebienie!
Składniki dla 5 porcji:
- Cukinia - 1000 g (2 sztuki)
- Passata pomidorowa - 240 g (1 szklanka)
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Koncentrat pomidorowy - 30 g (2 łyżki)
- Ser Mozzarella - 125 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Makaron fusilli - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, curry, oregano, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
- Kurczaka oczyść i pokrój mięso w kostkę. Oprósz solą, pieprzem, odrobiną curry i słodkiej papryki.
- Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż mięso z kurczaka. Odstaw na bok.
- Cukinię umyj i pokrój na pół plasterki.
- W naczyniu żaroodpornym umieść makaron, kurczaka i cukinię. Wymieszaj.
- W misce wymieszaj szklankę passaty, koncentrat pomidorowy. Dodaj łyżeczkę oregano, pieprzu ziołowego i dużą szczyptę soli. Takim sosem zalej zawartość naczynia żaroodpornego.
- Mozzarellę zetrzyj na tarce i posyp wierzch zapiekanki.
- Piecz w 180 st. C przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Cukinia jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk