Zapiekanka z ciasta francuskiego z serowymi brzegami
Opublikowano: 26.11.2021 r.
Ciasto francuskie, mięso mielone z kurczaka, przecier pomidorowy i ser gouda – to składniki, które sprawią, że Twoja zapiekanka będzie niebywale smakowita. Spróbuj wyczarować coś pysznego, łącząc złociste ciasto francuskie z aromatycznym nadzieniem z mięsa kurczaka i przecieru pomidorowego oraz serowymi brzegami z gęsto roztopionym goudą.
Składniki dla 6 porcji:
- Ciasto francuskie - 560 g (1,5 opakowania)
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Mięso mielone z kurczaka - 400 g
- Cebula - 100 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 200 g
- Ser gouda - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik na 220 stopni Celsjusza.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia
- Wlej olej na patelnię, rozgrzej go i usmaż mięso.
- Dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty ząbek czosnku przez praskę.
- Po kilku minutach dodaj przecier pomidorowy i podgotuj, by sos zgęstniał.
- Całość przypraw, by było smaczne.
- Na blaszce wyłóż jedno opakowanie ciasta francuskiego.
- Po bokach z każdej strony ciasta wyłóż paski sera żółtego (2 cm x 2 cm grubości).
- Resztę sera odstaw na bok.
- Każdy plaster sera owiń ciastem francuskim i zabezpiecz widelcem, by się nie otworzyło podczas pieczenia.
- W środek wlej sos.
- Posyp sos resztą startego sera.
- Wierzch zapiekanki przykryj pozostałym ciastem francuskim.
- Potnij ciasto w równe paski i zrób kratkę lub udekoruj w inny sposób.
- Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz przez 30 minut z termoobiegiem.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka dostarcza białko, tłuszcz i węglowodany. Jeśli ograniczasz tłuszcze nasycone zaleca się zmodyfikować przepis.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości