Zapiekanka z brokułami i ziemniakami

Opublikowano: 04.09.2023 r.
Brokuły, ziemniaki późne, ser żółty i śmietana 18% - to główne składniki, które zapewnią, że ta zapiekanka stanie się klasykiem na Twoim stole. Chrupiące brokuły i ziemniaki, zatopione w kremowej śmietanie i otulone warstwą ciągnącego się, aromatycznego sera - po prostu palce lizać!
Składniki dla 6 porcji:
- Brokuły - 300 g
- Ziemniaki późne - 450 g
- Masło - 15 g
- Ser żółty - 300 g
- Śmietana 18% - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Brokuł umyj, podziel na różyczki. W rondelku rozgrzej masło i podsmaż na nim brokuły. Wyłóż je do naczynia żaroodpornego.
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki.
- W rondelku podgrzej 200 ml wody i śmietanę. Dopraw solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
- Dodaj pokrojone ziemniaki, wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 3 minuty. Zamieszaj.
- Zawartość rondelka przełóż do naczynia z brokułami i całość posyp tartym serem.
- Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut w 200 st. C.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny