Zapiekanka z białej kapusty
Opublikowano: 13.12.2021 r.
Kapusta biała, cebula, papryka czerwona i ser mozzarella to główni bohaterowie tej pysznej zapiekanki. Dodatkowego aromatu dodaje świeży koperek, a całość jest osadzona w kremowej śmietanie i zapieczona na chrupko przy użyciu oliwy z oliwek oraz jajek. To połączenie sprawia, że klasyczna kapusta zyskuje zupełnie nowy smak!
Składniki dla 8 porcji:
- Kapusta biała - 1000 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Papryka czerwona - 120 g (1 papryka)
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g (4 łyżki)
- Jajko - 2 szt.
- Ser Mozzarella - 125 g
- Śmietana 12% - 100 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miska, patelnia, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Kapustę posiekaj na drobne kawałki i usuń z niej twarde części.
- Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Następnie dorzuć kapustę, posiekany koperek i przyprawy. Całość smaż dalej, aż kapusta zwiędnie.
- Farsz duś pod przykryciem do momentu, aż kapusta zmięknie. Na koniec ostudź ją i wylej nadmiar wody.
- Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. W misce przygotuj sos z jajek, sera i śmietany. Dopraw go solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj składniki. Sosem polej zapiekankę.
- Piecz ją w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka zawiera składniki o wysokiej wartości odżywczej oraz posiada niski IG, dzięki czemu sprawdzi się w menu dla diabetyka.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk