Zapiekanka z batatami
Opublikowano: 29.04.2022 r.
Bataty, cukinia, cebula, passata pomidorowa i ser Mozzarella – oto składniki, które stworzą pyszną zapiekankę idealną na obiad lub kolację. To proste, ale pożywne danie z kolorowymi warzywami, delikatnym serem i aromatyczną passatą pomidorową zachwyci Twoje podniebienie. Wystarczy wszystko złożyć, zapiec i cieszyć się smakiem!
Składniki dla 8 porcji:
- Bataty - 400 g
- Cukinia - 400 g
- Cebula - 100 g
- Passata pomidorowa - 250 g
- Ser Mozzarella - 120 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
- Cukinię i cebule także kroimy w kostkę.
- Wszystkie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy do nich przyprawy, passatę pomidorową oraz olej. Składniki dokładnie mieszamy.
- Całość równomiernie posypujemy tartym serem mozzarella.
- Zapiekankę pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Danie posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk