Zapiekanka z bakłażanem

Opublikowano: 24.02.2022 r.
Bakłażan, pomidory w puszce, cebula, czosnek i ser Mozzarella - te składniki to kwintesencja zapiekanki z bakłażanem, którą każdy miłośnik domowych smaków zatrzyma w swoim kulinarnym repertuarze. Pomidory nadają soczystości, cebula i czosnek dodają aromatu, a roztopiona Mozzarella sprawia, że całość staje się niesamowicie apetyczna.
Składniki dla 6 porcji:
- Bakłażan - 600 g (2 sztuki)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Ser Mozzarella - 200 g (1 kula)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, oregano, rozmaryn
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Bakłażan pokrój w plastry o grubości 2-3 cm, natnij miąższ i skropl oliwą z oliwek.
- Upiecz plastry bakłażana w piekarniku przez 10 minut.
- Cebulę i czosnek drobno pokrój , a następnie krótko zeszklij na rozgrzanej oliwie z oliwek.
- Dodaj pomidory z puszki i świeże zioła. Duś pod przykryciem do momentu zredukowania sosu.
- Bakłażany wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego, dodaj pomidory.
- Następnie wyłóż kolejną warstwę bakłażana i plastry mozzarelli.
- Danie zapiecz w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka jest w 100% wegetariańska, czyli nie zawiera mięsa. Dodatkowo nie ma w niej źródła węglowodanów i glutenu, śmiało możesz podawać z makaronem lub kaszą.
~ Oliwia Gawron, dietetyk