Zapiekanka z bakłażanami
Opublikowano: 28.11.2021 r.
Makaron do lasagne, bakłażan, ser mozzarella, przecier pomidorowy - to kluczowe składniki, które tworzą podstawę tej smacznej zapiekanki z bakłażanami. Idealne danie na obiad lub kolację. Pomidory i oliwa z oliwek dodają wyrazistości, a roztopiona mozzarella sprawia, że całość jest niesamowicie apetyczna.
Składniki dla 6 porcji:
- Makaron do lasagne - 500 g
- Bakłażan - 480 g
- Ser Mozzarella - 150 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 500 g (2 szklanki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek granulowany
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, grill elektryczny, patelnia, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Bakłażany dokładnie umyj, jeden pokrój w kostkę, a drugi w plastry.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Cebulę podsmaż na oliwie na złoty kolor, następnie dodaj bakłażana pokrojonego w kostkę i smaż dalej.
- Dopraw do smaku.
- Dodaj do niego połowę przecieru pomidorowego.
- Podduś sos na patelni około 5 minut.
- Drugą część przecieru zagotuj w garnku i dopraw.
- Bakłażana pokrojonego w plastry posmaruj oliwą i dopraw solą i pieprzem.
- Podsmaż go na suchej patelni lub na grillu elektrycznym.
- Makaron do lasagne zamocz we wrzątku na chwilę tak, aby makaron był bardziej elastyczny.
- Płatami makaronu wyłóż do naczynia żaroodpornego.
- Na makaron przełóż bakłażany w sosie pomidorowym i połóż kolejna warstwę makaronu.
- Ułóż bakłażana pokrojonego w plastry.
- Całość zalej pozostałym sosem pomidorowym i posyp tartym serem mozzarella.
- Piecz w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka składa się z wartościowych składników, więc jak najbardziej polecana jest dla większości.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk