Zapiekanka warzywna
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Ziemniaki, brokuły, kalafior, marchewka, śmietanka kremowa, jajka oraz starty parmezan – to wszystko, czego potrzeba do przygotowania pysznej zapiekanki warzywnej. Przygotowanie jest proste, wystarczy trochę siekania, mieszania i zapiekania, a efekt końcowy zachwyci każdego domownika. Smak kremowej śmietanki i aromat roztopionego parmezanu to prawdziwe niebo w gębie!
Składniki dla 5 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g (5 małych sztuk)
- Brokuły - 150 g
- Kalafior - 150 g
- Marchewka - 100 g (1 mała sztuka)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Jajko - 2 szt.
- Ser parmezan - 150 g
- Masło - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra, koper
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, rózga
Przepis krok po kroku
- Warzywa umyj, obierz i ugotuj we wrzącej i lekko osolonej wodzie (aby nie tracić składników odżywczych).
- W tym czasie przygotuj sos: za pomocą rózgi wymieszaj jajka, śmietankę, starty ser żółty oraz przyprawy (łyżeczkę ziół prowansalskich, oraz papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej). Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.
- Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry. Połowę z nich ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, następnie ułóż pokrojone na mniejsze kawałki brokuły, kalafior i marchewkę.
- Na warzywach ułóż pozostałe ziemniaki. Całość zalej gotowym sosem.
- Danie zapiekaj w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut, aby ser się roztopił.
- Gotowe danie podawaj na ciepło udekorowane posiekanym koperkiem lub pietruszką.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka warzywna to doskonała propozycja na pyszny i wartościowy obiad. Osoby na diecie redukcyjnej mogą zrezygnować z przygotowania dania z dodatkiem parmezanu (w celu redukcji kaloryczności potrawy).
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny