Zapiekanka serowa

Opublikowano: 16.12.2021 r.
Makaron świderki, mleko i spora porcja żółtego sera to podstawa każdej dobrej zapiekanki serowej. Dodaj do tego masło dla kremowej konsystencji i czosnek, aby nadać potrawie wyrazisty smak. Wszystko to połączy się w pyszną, ciągnącą się zapiekankę, do której na końcu wrzucisz trochę natki pietruszki dla odświeżenia.
Składniki dla 5 porcji:
- Makaron świderki - 400 g
- Mleko 3,2% - 700 ml
- Masło - 140 g
- Mąka pszenna typ 500 - 60 g
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Czosnek - 50 g (1 duża główka)
- Ser żółty - 350 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- W rondlu rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodaj mąkę pszenną, wymieszaj.
- Dodaj mleko i wymieszaj rózgą, dodaj gałkę muszkatołową oraz sól.
- Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
- Zetrzyj na tarce ser żółty.
- Posiekaj natkę pietruszki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- W garnku wymieszaj czosnek oraz natkę z makaronem.
- 3/4 sera dodaj do beszamelu i połącz go z makaronem.
- Przełóż całość do ceramicznego naczynia do zapiekania i wierzch posyp resztą sera.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25-30 minut.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka serowa to dość kaloryczny wyrób. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej zwróć uwagę na wielkość porcji zapiekanki. Osoby chorujące na cukrzycę powinny zamienić makaron pszenny na razowy makaron żytni lub gryczany.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny