Zapiekanka ryżowa z kurczakiem
Opublikowano: 18.08.2022 r.
Ryż biały, piersi kurczaka, ser żółty, śmietanka kremowa oraz jajka – te składniki grają główne role w naszej zapiekance ryżowej z kurczakiem. Aromatyczna cebula i słodka marchewka dodają głębi smaku, a por i masło klarowane dbają o wyjątkową konsystencję. Idealne połączenie na sycący obiad!
Składniki dla 5 porcji:
- Ryż biały - 300 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Ser żółty - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Jajko - 4 szt.
- Marchewka - 250 g (2 duże sztuki)
- Por - 200 g
- Masło klarowane - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej wodę i wsyp łyżkę soli.
- Zagotuj wodę i umieść w niej ryż.
- Gotuj przez 20 minut.
- Pierś z kurczaka podziel w drobną kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny o posiekaj w drobną kostkę.
- Marchew obierz ze skórki i posiekaj w kostkę.
- Pora pokrój w talarki.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj marchew i pora.
- Smaż przez 4-5 minut.
- Dodaj do farszu kurczaka i smaż przez 4-5 minut.
- Dopraw całość solą i pieprzem.
- Zetrzyj na tarce ser żółty.
- Jajka wbij do miski i wymieszaj ze śmietaną oraz serem.
- Do miski wsyp ryż, dodaj farsz z kurczakiem i wymieszaj.
- Wlej jajka ze śmietanę i wymieszaj całość.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego i wierzch posyp startym serem.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
- Podawaj na dużym talerzu.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zapiekanka nie zawiera glutenu i świetnie sprawdzi się dla osób chorujących na celiakię. Zapiekankę przygotować można także z brązowych ryżem.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny