Zapiekanka rybna
Opublikowano: 15.02.2024 r.
Dorsz, marchewka, cukinia i pomidory w puszce – to właśnie te składniki tworzą bazę tej pysznej zapiekanki rybnej. Aromatyczne warzywa, soczysty dorsz i pomidory w cudownym sosie sprawiają, że to danie jest pełne smaków i kolorów. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie sycące – idealne na rodzinny obiad.
Składniki dla 2 porcji:
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Dorsz filet - 300 g
- Marchewka - 140 g (3 sztuki)
- Pietruszka - 30 g (1 sztuka)
- Cukinia - 300 g (1/2 sztuki)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, rozmaryn
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, tarka
Przepis krok po kroku
- Cebulę drobno posiekaj.
- Warzywa dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Podsmaż na patelni na oliwie, aż lekko zmiękną, ale nie będą bardzo zarumienione. Dopraw.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż połowę warzyw, a na nich umyte, oczyszczone kawałki ryby. Dopraw.
- Przykryj resztą warzyw.
- Całość równomiernie zalej pomidorami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 40-50 minut.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka rybna to zdrowe, odżywcze danie, które sprawdzi się niemal dla każdego.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk