Zapiekanka na słodko
Opublikowano: 22.09.2022 r.
Makaron, prażone jabłka, jogurt naturalny i waniliowy serek homogenizowany to główne składniki tej pysznej, słodkiej zapiekanki. Połączenie jabłek i waniliowego serka daje super smak, a dodatek cynamonu dodaje aromatu, który sprawia, że całość jest naprawdę wyjątkowa. Idealna opcja na ciepły deser lub leniwe śniadanie!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron bezjajeczny - 250 g
- Jabłka prażone - 200 g
- Jogurt naturalny 2% - 100 g
- Serek homogenizowany waniliowy - 150 g
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 50 g
- Cukier wanilinowy - 4 g
- Cynamon - 5 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj al dente we wrzątku i odcedź.
- Serek zmieszaj z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym.
- Połowę makaronu wyłóż na dno naczynia żaroodpornego. Na makaron wyłóż prażone jabłka i przykryj kolejną warstwą makaronu.
- Sos na bazie jogurtu przelej do naczynia.
- Jajko rozmieszaj w miseczce z cynamonem. Jajko wylej na wierzch zapiekanki.
- Całość zapiekaj 25 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny