Zapiekanka na bagietce
Opublikowano: 01.04.2023 r.
Bagietka francuska, pieczarki, ser gouda i masło – te składniki to podstawa idealnej zapiekanki na bagietce. Pokrojone pieczarki i cebula podsmażone na maśle, zapieczone z goudą na chrupiącej bagietce i skropione ketchupem robią robotę. Taka szybka przekąska to połączenie klasycznych smaków – zdecydowanie coś, co zadowoli każdego łasucha.
Składniki dla 4 porcji:
- Bagietka francuska - 140 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Pieczarki - 500 g
- Masło - 30 g
- Ser gouda - 150 g
- Ketchup - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
- Bagietkę przekrój wzdłuż na pół i każdą połowę przekrój na 3 części.
- Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim cebulę przez 5 minut.
- Następnie dodaj pieczarki i smaż przez 15 minut (pieczarki powinny zarumienić się, a woda w nich zawarta odparować).
- Pieczarki z cebulą dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na grubych oczkach tarki zetrzyj ser.
- Gotowy farsz z pieczarek ułóż na wcześniej przygotowanych bagietkach i posyp go serem żółtym.
- Bagietki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zapiekanki piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 10 minut (aż ser się rozpuści).
- Gotowe zapiekanki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu polane ketchupem.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka na bagietce to doskonała propozycja na smaczną kolację na ciepło. Zapiekanka z pieczarkami i serem jest bardzo smaczna, dlatego warto włączyć ją do swojego jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny