Zapiekanka makaronowa z warzywami

Opublikowano: 27.01.2022 r.
Makaron penne, cebula, czerwona fasola i cukinia to kluczowe składniki tej pysznej zapiekanki makaronowej z warzywami. Z dodatkiem czerwonej papryki, topiącego się żółtego sera oraz aksamitnego sosu mleczno-maślanego, ta potrawa to świetne połączenie smaków i tekstur. Fasolka szparagowa dodaje przyjemnego chrupania, a całość jest zapiekana, tworząc ciepłe, sycące danie na każdą porę roku.
Składniki dla 10 porcji:
- Makaron penne - 700 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Fasola czerwona - 200 g
- Fasolka szparagowa mrożona - 300 g
- Cukinia - 400 g (1 mała sztuka)
- Papryka czerwona - 230 g (1 duża sztuka)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Mleko 3,2% - 700 ml (3 niepełne szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 60 g
- Ser żółty - 200 g
- Olej rzepakowy - 130 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Makaron umieść w garnku wlej wodę, wsyp łyżkę soli i gotuj przez 8 minut.
- W rondlu rozpuść masło, zmniejsz ogień i wsyp mąkę pszenną, wymieszaj.
- Wlej do garnka mleko i dodaj gałkę muszkatołową, cały czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Pokrój w kostkę cukinię.
- Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę, dodaj resztę warzyw, dopraw solą i pieprzem oraz oregano i smaż przez 5-6 minut.
- Składniki podziel na dwie porcje, aby utworzyć dwie warstwy składników.
- W naczyniu żaroodpornym umieść kolejno makaron, sos beszamelowy i warzywa.
- Następnie makaron warzywa i sos beszamelowy na wierzch.
- Zetrzyj ser żółty i posyp wierzch zapiekanki.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
Zapiekana makaronowa z warzywami to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Zapiekanka jest dość kaloryczna, dlatego, jeśli dbasz o linię, zwróć uwagę na wielkość porcji. Możesz zamienić makaron pszenny na razowy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny