Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie śmietanowym
Opublikowano: 26.09.2022 r.
Makaron penne, szynka wieprzowa i ser edamski tworzą zgraną paczkę w zapiekance makaronowej. Dodaj do tego paprykę czerwoną i trochę kukurydzy konserwowej dla koloru i chrupkości. Całość zalana jest sosem śmietanowym, który łączy smaki, a wszystko zapieczone, aż ser się rozpuści i pięknie zrumieni.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron penne - 400 g
- Szynka wieprzowa - 300 g
- Ser edamski - 200 g
- Papryka czerwona - 240 g
- Kukurydza konserwowa - 150 g
- Śmietana 18% - 200 g
- Jajko - 3 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Szynkę i paprykę pokrój w kostkę. Dodaj do makaronu.
- Ser zetrzyj na tarce.
- W miseczce wymieszaj śmietanę z jajkami i łyżeczką ziół prowansalskich. Dopraw solą i pieprzem.
- Zalej sosem składniki w naczyniu żaroodpornym.
- Wierzch posyp żółtym serem.
- Całość zapiecz przez 30 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Jako produkt zbożowy (z ewentualnym dodatkiem jaj) makaron jest dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B, miedzi, cynku, magnezu i żelaza.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk