Zapiekanka makaronowa z szynką, serem i kukurydzą
Opublikowano: 07.04.2021 r.
Makaron muszelki, szynka delikatesowa, ser gouda i kukurydza konserwowa to główne składniki tej pysznej zapiekanki makaronowej. Całość jest zaserwowana w kremowym sosie na bazie śmietanki 30%. To idealne danie na szybki obiad, które nie tylko syci, ale też smakuje wyśmienicie!
Składniki dla 6 porcji:
- Makaron muszelki - 300 g
- Pieczarki marynowane - 200 g
- Masło klarowane - 20 g
- Cebula - 200 g
- Papryka czerwona - 200 g
- Szynka delikatesowa - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Ser gouda - 250 g
- Kukurydza konserwowa - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, curry, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Zacznij od ugotowania makaronu al dente (według instrukcji podanej na opakowaniu). Posól.
- Gdy makaron się gotuje umyte pieczarki, cebulę i paprykę pokrój w większe kawałki. Szynkę pokrój w kostkę. Usmaż na maśle klarowanym przez 5 minut.
- Ugotowanym makaron wymieszaj z usmażonymi dodatkami.
- Wyłóż makaron z warzywami i szynką do naczynia żaroodpornego.
- Śmietankę wymieszaj z przyprawami. Wlej do potrawy śmietankę i posyp startym serem.
- Piekarnik nastaw na 250 stopni Celsjusza. Piecz zapiekankę przez 20 minut aż ser będzie zarumieniony.
- Po podaniu na talerz posyp potrawę świeżą natką pietruszki.