Zapiekanka makaronowa z szynką i serem

Opublikowano: 24.05.2025 r.
Makaron penne, szynka z indyka, ser cheddar i kremowa śmietanka łączą się w tej pysznej zapiekance makaronowej, do której dodatek czerwonej papryki i kukurydzy konserwowej sprawia, że danie jest nie tylko sycące, ale też pełne smaku. Aromatyczny ser parmezan na wierzchu tworzy idealnie chrupiącą warstwę, dopełniając całość.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron penne - 300 g
- Cebula - 100 g
- Szynka z indyka - 80 g
- Ser parmezan - 40 g
- Papryka czerwona - 230 g
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Ser cheddar - 80 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj we wrzątku do miękkości i odcedź.
- Do naczynia żaroodpornego wlej olej i ułóż w nim makaron i wrzuć kukurydzę.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj ją do reszty składników.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do naczynia.
- Szynkę pokrój w cienkie paseczki i wrzuć do reszty składników.
- Śmietankę zmieszaj z przyprawami i zalej nią zapiekankę.
- Na wierzchu ułóż starty żółty ser.
- Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny