Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Opublikowano: 16.01.2025 r.
Makaron penne, pieczarki, szynka z indyka i kremowa śmietanka – to proste składniki, które połączyliśmy w pyszną zapiekankę makaronową. Dodatek zielonej papryki i starty parmezan tworzą harmonijną całość, która zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron penne - 300 g
- Cebula - 100 g
- Pieczarki - 250 g
- Szynka z indyka - 80 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Papryka zielona - 230 g
- Ser parmezan - 80 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj we wrzątku do miękkości i odcedź.
- Do naczynia żaroodpornego wlej olej i ułóż w nim makaron i wrzuć groszek.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj ją do reszty składników.
- Pieczarki pokrój na plasterki i dodaj do makaronu.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do naczynia.
- Szynkę pokrój w cienkie paseczki i wrzuć do reszty składników.
- Śmietankę zmieszaj z przyprawami i zalej nią zapiekankę.
- Na wierzchu ułóż starty żółty ser.
- Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny