Zapiekanka makaronowa z szynką i papryką

Opublikowano: 26.09.2022 r.
Makaron fusilli, szynka wieprzowa, cebula, czerwona papryka i ser edamski – to główne składniki tej smakowitej zapiekanki makaronowej. Idealne dopełnienie stanowi delikatny aromat oleju rzepakowego. Proste, a zarazem pyszne danie, które szybko zadowoli Twoje kubki smakowe!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron fusilli - 300 g
- Szynka wieprzowa - 200 g
- Cebula - 100 g
- Papryka czerwona - 240 g
- Ser edamski - 40 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia mała, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na oleju, aż się zeszkli.
- Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę.
- Szynkę pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce.
- W naczyniu żaroodpornym umieść makaron, szynkę, paprykę i cebulę. Wymieszaj.
- Wierzch posyp startym serem.
- Zapiecz przez 20 minut w 160 st. C.
Komentarz dietetyka
Jako produkt zbożowy (z ewentualnym dodatkiem jaj) makaron jest dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B, miedzi, cynku, magnezu i żelaza.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk