Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Opublikowano: 27.01.2022 r.
Makaron świderki, mięso mielone wieprzowe, cebula, pomidory w puszce, boczek wędzony i ser żółty – oto bohaterowie naszej zapiekanki. Ta kombinacja składników sprawi, że danie będzie pełne smaku i aromatu. Idealne na obiad dla całej rodziny!
Składniki dla 8 porcji:
- Makaron świderki - 600 g
- Mięso mielone wieprzowe - 800 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Pomidory w puszce - 800 g (2 małe puszki)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Seler naciowy - 130 g
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Ser żółty - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.
- Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
- Pokrój seler w talarki.
- Pokrój boczek wędzony w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj boczek i podsmaż.
- Dodaj marchew i seler i smaż chwilę.
- Zgarnij warzywa na bok patelni i dodaj mięso mielone, obsmaż i wymieszaj całość.
- Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz oregano.
- Duś całość przez 20 minut.
- W garnku zagotuj wodę z solą i wsyp makaron.
- Gotuj przez 8 minut.
- Makaron wymieszaj z sosem i umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Zetrzyj ser na tarce i posyp zapiekankę.
- Piecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Makaron jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, które podnoszą poziom cukru we krwi.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny