Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym
Opublikowano: 25.02.2022 r.
Makaron świderki, mięso mielone z kurczaka i ser gouda to główne bohaterzy tej pysznej zapiekanki makaronowej w sosie śmietanowym. Makaron, kurczak i ser tworzą kremową i aromatyczną całość, która zadowoli każde podniebienie. Dodaj trochę śmietany, jajko i cebulę, i masz przepis na prostą, ale niezwykle smaczną potrawę!
Składniki dla 4 porcji:
- Śmietana 18% - 200 g
- Jajko - 1 szt.
- Ser gouda - 150 g
- Mięso mielone z kurczaka - 400 g
- Makaron świderki - 200 g
- Cebula - 90 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj mięso z kurczaka. Dopraw łyżką słodkiej papryki, połową łyżeczki soli, ziołami prowansalskimi. Smaż, aż kurczak straci różowy kolor.
- Ser zetrzyj na tarce. Połowę sera wymieszaj ze śmietaną i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego. Dodaj mięso i wymieszaj. Całość polej sosem śmietanowym. Wierzch posyp pozostałym serem żółtym.
- Piecz 30 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Dobrze zbilansowana dieta dostarcza odpowiednie ilości składników odżywczych, zapewniając zdrowie i dobre samopoczucie.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk