Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami
Opublikowano: 29.09.2021 r.
Makaron bezjajeczny, soczyste piersi kurczaka, cebula, szpinak i brokuł – to kluczowe składniki naszej zapiekanki. Wszystko to spaja się dzięki kremowej śmietance, odrobinie mleka i aksamitnie roztopionemu serowi gouda. Prawdziwy comfort food, idealny na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron bezjajeczny - 180 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Cebula - 105 g (1 sztuka)
- Szpinak - 400 g
- Brokuł gotowany - 400 g
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Mleko 2% - 200 ml
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Ser gouda - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir mielony, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, durszlak
Przepis krok po kroku
- Zagotuj wodę na makaron.
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.
- Pokrój w kostkę cebulę i dodaj do mięsa.
- Makaron gotuj w osolonej wodzie około 1,5 minuty i odcedź.
- Na patelnie dodaj śmietankę, mleko, brokuły, szpinak i przyprawy (0,5 łyżeczki imbiru i pieprzu, 0,25 łyżeczki czosnku i soli). Zagotuj całość.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Do naczynia żaroodpornego wyłóż połowę makaronu, połowę sosu, znowu makaron i resztę sosu.
- Na wierzch zetrzyj żółty ser.
- Piecz w 180 C przez 20-30 minut.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami to ciekawy sposób na obiad, który jest zbilansowanym posiłkiem. Warto podawać ją z dodatkową porcją warzyw, w postaci surówki.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny