Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Opublikowano: 10.05.2021 r.
Makaron penne, kurczak, szpinak, pieczarki i mozzarella – to główne gwiazdy tej smakowitej zapiekanki. Uzupełnione mrożonym groszkiem i kremowym jogurtem greckim, tworzą doskonałe połączenie, które polubi cała rodzina. Lekka oliwa z oliwek i podsmażona cebulka dodają całości aromatu i smaku, tworząc danie idealne na rodzinny obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron penne - 350 g (3/4 opakowania makaronu)
- Szpinak - 200 g (2 opakowania)
- Pieczarki - 100 g (5 szt)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 150 ml (3/4 opakowania)
- Groszek zielony mrożony - 70 g (0,5 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Ser Mozzarella - 125 g (1 opakowanie)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tarka, garnek mały
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, dopraw solą i pieprzem.
- Smaż przez 5 minut. Dodaj szpinak i odczekaj aż zwiędnie.
- Naczynie żaroodporne pokryj 1 łyżką oliwy z oliwek. Na spodzie ułóż ugotowany makaron.
- Na warstwę makaronu zetrzyj pieczarki i wyłóż groszek. Kolejno do naczynia dodaj zawartość patelni.
- Wszystko razem wymieszaj łyżką.
- W misce wymieszaj jogurt naturalny z pieprzem, solą, ziołami i gałką. Gotowy sos wylej na zapiekankę.
- Na wierzch zetrzyj mozzarellę.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
Ta zapiekanka to dobry sposób na sycący obiad. Warto użyć do jej wykonania makaronu pełnoziarnistego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny