Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Opublikowano: 08.12.2021 r.
Makaron pełnoziarnisty, domowa kiełbasa, czerwona papryka, cebula, pieczarki i ser Mozzarella – to główne składniki naszej zapiekanki makaronowej z kiełbasą. Połączenie tych produktów gwarantuje sycący i smakowity posiłek, idealny na domowy obiad. Warstwy zapiekanki doskonale się przenikają, a Mozzarella dodaje całości przyjemnie ciągnącej się konsystencji.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 200 g
- Kiełbasa domowa - 250 g
- Papryka czerwona - 120 g (1 papryka)
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Pieczarki - 150 g
- Ser Mozzarella - 125 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, patelnia
Przepis krok po kroku
- Makron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paski, a cebulę pokrój w piórka. Pieczarki potnij w plasterki.
- Kiełbasę przetnij na pół wzdłuż, a następnie połówki pokrój w plasterki typu półksiężyc.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej kiełbasę, paprykę i cebulę. Do zarumienionej kiełbasy dodaj pieczarki i przyprawy. Smaż dalej, aż grzyby będą miękkie.
- Do naczynia żaroodpornego wsyp ugotowany makaron oraz dodaj farsz z kiełbasą. Dokładnie wymieszaj składniki.
- Całość posyp tartym serem mozzarella.
- Piecz w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka zawiera składniki o wysokiej wartości odżywczej oraz posiada niski IG dzięki czemu doskonale sprawdzi się w menu dla cukrzyka.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk