Zapiekanka makaronowa z brokułem

Opublikowano: 31.01.2022 r.
Brokuły, makaron pełnoziarnisty i dwa rodzaje sera – gouda i mozzarella – to główne elementy tej pysznej zapiekanki makaronowej. Do tego trochę śmietany i cebuli, żeby dodać smaku, a na koniec wszystko zalane jajkami, które łączą składniki w idealną, złocistą całość.
Składniki dla 8 porcji:
- Jajko - 12 szt.
- Śmietana 18% - 50 g
- Brokuły - 500 g
- Ser gouda - 100 g
- Ser Mozzarella - 50 g
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 300 g
- Cebula - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, durszlak
Przepis krok po kroku
- Brokuła podziel na mniejsze różyczki.
- Włóż brokuły do garnka z wrzątkiem i gotuj przez 4 minuty. Następnie odcedź.
- Brokuły przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Makaron ugotuj we wrzątku do miękkości i odcedź.
- Makaron połącz z brokułami.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj ją do reszty składników.
- W miseczce zmieszaj jajko, śmietanę i starty ser cheddar. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Sosem polej zapiekankę.
- Na wierzchu ułóż pokrojony w plastry ser Mozzarella.
- Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja na obiad, dostarczająca sporo błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny