Zapiekanka makaronowa bez mięsa
Opublikowano: 15.05.2023 r.
Makaron pełnoziarnisty, ser mozzarella, śmietanka kremowa i czerwona papryka – to główne składniki smakowitej zapiekanki makaronowej bez mięsa. W połączeniu z aromatyczną natką pietruszki i cebulą, oraz z dodatkiem kukurydzy i groszku, stworzą wyjątkowe danie na każdą okazję. To prosty przepis na sycącą i zdrową kolację, która zadowoli podniebienie każdego smakosza.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 300 g
- Ser Mozzarella - 75 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 100 g
- Natka pietruszki - 35 g
- Papryka czerwona - 250 g
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Groszek zielony mrożony - 70 g
- Ciecierzyca konserwowa - 70 g
- Musztarda sarepska - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, bazylia świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj we wrzątku do miękkości i odcedź.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj ją do makaronu.
- Paprykę pokrój w kosteczkę i dodaj do naczynia żaroodpornego.
- Kukurydzę i cieciorkę odcedź i wyłóż do naczynia żaroodpornego.
- Całość posyp zielonym groszkiem.
- W miseczce zmieszaj jajko, musztardę i śmietanę. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Sosem polej zapiekankę.
- Na zapiekankę wyłóż pokrojoną w plastry mozzarellę.
- Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która jest zdrowa i dostarcza sporo witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny