Zapiekanka gyros z makaronem
Opublikowano: 25.11.2021 r.
Makaron fusilli, piersi kurczaka, papryka czerwona i zielona, ogórek kiszony, a do tego jeszcze ser gouda – to tylko niektóre z najważniejszych składników tej zapiekanki gyros z makaronem. łączą się one w smakowitej kompozycji, którą złagodzi śmietana i majonez light, a całość doprawi keczup.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron fusilli - 200 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Cebula czerwona - 100 g
- Papryka czerwona - 100 g
- Papryka zielona - 100 g
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Ogórek kiszony - 200 g
- Śmietana 12% - 150 g
- Majonez light - 100 g
- Ser gouda - 200 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Keczup - 70 g
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa gyros
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj al dente (wodę posól).
- Piekarnik nagrzej na 220 stopni Celsjusza.
- Mięso pokrój w niewielką kostkę. Wyłóż na patelnię z rozgrzanym olejem i przypraw przyprawą do gyrosa.
- Pokrój paprykę i ogórki w kostkę, odlej z kukurydzy zalewę, cebulę pokrój w pół plastry.
- Wymieszaj śmietanę z majonezem i keczupem. Dopraw solą i pieprzem.
- Ugotowany makaron odcedź.
- Układaj w naczyniu żaroodpornym składniki warstwami: makaron, sos, kurczak, warzywa, sos, ser. Powtórz do kończenia składników.
- Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Przepis jest źródłem każdego makroskładnika. Zawiera białko, węglowodany i tłuszcz. Jest wysokokaloryczny, ponieważ zawiera ser, śmietankę i majonez. Przy tym dostarcza dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ma za to niski indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości