Zapiekanka gyros
Opublikowano: 14.05.2021 r.
Piersi kurczaka, ryż biały i ser gouda to główne składniki tej pysznej zapiekanki gyros. Kurczak, przyprawiony i podsmażony, łączy się z ugotowanym ryżem, a całość pokrywana jest sosem z ketchupu i majonezu, który nadaje daniu wyjątkowego smaku. Na wierzch trafia sporo startego sera gouda, który topiąc się, tworzy wspaniałą, ciągnącą się warstwę.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 szt)
- Ryż biały - 200 g (2 woreczki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Ogórek konserwowy - 40 g (4 duże szt)
- Papryka czerwona - 240 g (1 szt)
- Ketchup - 75 g (5 łyżek)
- Majonez - 125 g (5 łyżek)
- Ser gouda - 160 g (2 szklanki startego sera)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, gyros
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni. Dodaj na patelnię drobno posiekaną cebulę i podsmaż. Gdy cebula będzie rumiana dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Dopraw mięso solą, pieprzem i przyprawą gyros. Podsmaż, by było zarumienione.
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Gotowy ryż ostudź i przełóż do naczynia żaroodpornego, polanego 1 łyżką oliwy.
- W miseczce wymieszaj ze sobą majonez z keczupem. Połowę powstałego sosu wyłóż na ryż, drugą część zostaw na później.
- Ogórki konserwowe pokrój w plasterki, a paprykę opłucz i pokrój w kostkę. Na ryż wyłóż warstwę warzyw.
- Warzywa przykryj mięsem. A na mięso wyłóż warstwę sosu. Zapiekankę posyp tartym serem.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
Ta zapiekanka nie będzie odpowiednia dla osób z chorobami układu pokarmowego. Wszyscy inni mogą włączyć ją do swojego menu, byle nie za często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny