Zapiekanka gołąbkowa
Opublikowano: 25.11.2021 r.
Kapusta biała, mięso mielone z indyka i ryż biały to trzy kluczowe składniki tej smakowitej zapiekanki gołąbkowej. Dodając do tego przecier pomidorowy i odrobinę oliwy z oliwek, otrzymasz pyszne, jednogarnkowe danie, które smakuje jak tradycyjne gołąbki, ale jest dużo łatwiejsze do przygotowania.
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta biała - 600 g
- Mięso mielone z indyka - 700 g
- Ryż biały - 200 g (2 woreczki)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyzki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g (1 opkowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, szatkownica
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości.
- Kapustę sparz we wrzącej wodzie przez 4 minuty, następnie drobno ją poszatkuj.
- Mięso wymieszaj z ryżem i przyprawami.
- Naczynie żaroodporne polej oliwą.
- Na spodzie ułóż połowę mięsnego farszu, następnie wyłóż połowę kapusty i kolejną warstwę mięsa z kapustą.
- Wierzch polej przecierem pomidorowym.
- Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny