Zapiekanka chłopska
Opublikowano: 14.07.2021 r.
Ziemniaki, kiełbasa domowa, ogórki kiszone i ser gouda to cztery główne składniki pysznej zapiekanki chłopskiej. Ta sycąca potrawa łączy w sobie smakowite kawałki kiełbasy, aromatyczne ziemniaki oraz chrupiące ogórki kiszone, a całość wieńczy roztapiający się ser gouda. Idealna na chłodne dni, kiedy potrzebujesz czegoś naprawdę treściwego i domowego.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 300 g (4 szt)
- Kiełbasa domowa - 250 g (2,5 szt)
- Ogórki kiszone - 180 g (3 szt)
- Cebula - 150 g (1,5 szt)
- Śmietana 12% - 150 g (1 opakowanie)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Groszek zielony konserwowy - 70 g (pół szklanki)
- Kukurydza konserwowa - 85 g (pół szklanki)
- Pieczarki - 100 g (5 szt)
- Ser gouda - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, pokrój w grube plastry i włóż do garnka. Zalej je wodą i odrobinę posól. Gotuj 20 min.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni podsmaż kiełbasę wraz z cebulą.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlej oliwę. Poukładaj w naczyniu ziemniaki. Na ziemniaki rozłóż groszek i kukurydzę. Następnie dodaj pokrojone ogórki kiszone i starte na tarce pieczarki. Na wierzch wyłóż warstwę kiełbasy z cebulą.
- W miseczce śmietanę zmieszaj z solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i kminkiem. Tak powstałym sosem zalej zapiekankę.
- Całość posyp startym serem.
- Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To bardzo ciężkostrawne i kaloryczne danie, dlatego nie powinno gościć zbyt często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny