Zapiekanka brokułowa

Opublikowano: 15.02.2022 r.
Brokuły, ser cheddar i śmietanka kremowa – to trio, które stanowi podstawę naszej zapiekanki brokułowej. Całość uzupełniają pieczarki, cebula i pełnoziarnisty makaron, tworząc pyszne danie na każdy dzień tygodnia. Proste składniki, które razem tworzą coś naprawdę wyjątkowego.
Składniki dla 6 porcji:
- Pieczarki - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 100 g
- Brokuły - 400 g
- Ser cheddar - 100 g
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj pokrojone w plastry pieczarki.
- Ugotuj makaron w osolonym wrzątku do miękkości.
- W dużym garnku zagotuj 2 l wody i umieść w środku brokuła na 5 minut. Podziel go na różyczki i zmieszaj z pieczarkami.
- Do naczynia ceramicznego wrzuć makaron i warzywa, wszystko wymieszaj.
- W miseczce zmieszaj śmietankę, przyprawy i wbite jajko. Podany sos wlej do naczynia z zapiekanką.
- Na wierzch zapiekanki zetrzyj ser.
- Całość zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 min.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która świetnie sprawdzi się na co dzień. To dobre źródło witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny