Zapiekanka bolognese
Opublikowano: 13.02.2023 r.
Makaron kolorowy penne, mięso mielone wołowe, passata pomidorowa, parmezan – to tylko niektóre z kluczowych składników naszej zapiekanki bolognese. Coś dla fanów soczystego mięsa, aromatycznego sera i solidnej porcji makaranu. Ważne są też oczywiście cebula, czosnek i marchewka, które nadają całości wyrazistego, domowego smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron kolorowy penne - 300 g
- Mięso mielone wołowe - 300 g
- Passata pomidorowa - 400 g
- Ser parmezan - 50 g
- Koncentrat pomidorowy - 15 g
- Czosnek - 10 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 90 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, oregano
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, sitko, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj o 2 minuty krócej, niż wskazuje instrukcja na opakowaniu. Zachowaj około pół szklanki wody po gotowaniu makaronu.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Obsmaż na niej cebulę z marchewką, aż zmiękną. Na ostatnią minutę dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj na patelnie mięso, wymieszaj i smaż razem, aż straci różowy kolor.
- Teraz dodaj passatę, koncentrat pomidorowy i po łyżeczce tymianku, oregano, bazylii, soli, dwie łyżeczki słodkiej papryki i dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu.
- Sos gotuj razem około 30 minut, aż zgęstnieje.
- Parmezan zetrzyj na tarce.
- Ugotowany makaron wsyp do sosu, dodaj wodę po gotowaniu makaronu, połowę parmezanu i wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Wierzch posyp pozostałym parmezanem.
- Piecz przez 20-30 minut w 180 st. C.
- Przed podaniem posyp świeżymi listkami bazylii.
Komentarz dietetyka
Mięso wołowe jest jednym z najlepszych źródeł żelaza hemowego, które jest najlepiej przyswajalne przez nasz organizm.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk