Zapiekanka bez mięsa

Opublikowano: 26.11.2021 r.
Makaron pełnoziarnisty, pieczarki, cukinia i ser cheddar to zestaw czadowych składników, które tworzą bazę tej przepysznej, bezmięsnej zapiekanki. Całość doprawiona kremową śmietanką i oliwą z oliwek, a zapiekana na złoty kolor, gwarantuje pyszną i sycącą kolację. Wszystko, czego potrzebujecie, na wieczór z przyjaciółmi lub rodziną!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 250 g
- Pieczarki - 200 g (10 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (1 szklanka)
- Ser cheddar - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Oliwki czarne - 50 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Cukinia - 150 g (pół szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, tymianek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę pokrojoną w kostkę.
- Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone w plastry pieczarki.
- Smaż przez 10 minut.
- Naczynie żaroodporne wypełnij oliwą.
- Wyłóż w nim ugotowany makaron, dodaj pieczarki, oliwki i cukinię pokrojone w plasterki.
- Śmietankę wymieszaj z jajkiem i tartym serem.
- Dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i wylej na zapiekankę.
- Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 - 30 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny