Zapiekanka
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Bagietka francuska, ser gouda, pieczarki i szynka wieprzowa – to właśnie te składniki tworzą bazę tej zapiekanki. Dodaj do tego cebulę, czosnek i pomidory z puszki, a smak podkręcą ketchup i odrobina oleju rzepakowego. Proste, a jakie pyszne!
Składniki dla 2 porcji:
- Bagietka francuska - 140 g (1 sztuka)
- Ser gouda - 100 g (W kostce)
- Ketchup - 60 g (4 łyżki)
- Pieczarki - 120 g (6 sztuk)
- Cebula - 50 g (1/2 cebuli)
- Szynka wieprzowa - 60 g (4 plastry)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka pomidorów krojonych bez skórki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 240 g (1 szklanka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Olej rzepakowy - 48 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, praska do czosnku, miska, miseczka, patelnia, kratka piekarnikowa
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Szynkę pokrój w kostkę.
- Pieczarki oczyścić i pokrój na mniejsze kawałki.
- Do garnka wlej 2 łyżki oleju i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie przysmażania dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy, ½ łyżeczkę soli, 1/3 łyżeczkę pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżkę oregano. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez ok. 15 min.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Następnie dodaj cebulę i przysmażaj ją ok. 3-4 min. Następnie dodaj pieczarki. Po ok. 5 minutach dodaj 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego oraz sól i pieprz do smaku. Często mieszając, smaż do momentu, aż woda całkiem odparuje.
- Bagietkę przetnij wzdłuż i kolejno umieść na niej: sos pomidorowy, szynkę, pieczarki z cebulą oraz starty ser.
- Piekarnik rozgrzej do 185 stopni. Zapiekanki umieść na kratce z piekarnika i piecz je do stopienia sera i zarumienienia bagietki (ok. 10 min).
- Upieczoną zapiekankę polej ketchupem.