Zapiekane polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-serowym
Opublikowano: 25.05.2021 r.
Polędwiczki wieprzowe, ser gouda, śmietanka kremowa i ziemniaki – to podstawa! Te składniki, w połączeniu z masłem klarowanym i czosnkiem, tworzą przepyszną zapiekankę. Jeśli lubisz pachnące, kremowe i serowe dania, ten zestaw będzie dla Ciebie idealny na obiad lub kolację.
Składniki dla 5 porcji:
- Masło klarowane - 10 g
- Polędwiczki wieprzowe - 500 g
- Ser gouda - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Ziemniaki późne - 800 g
- Masło - 20 g
- Czosnek - 25 g
- Mrożone warzywa na patelnię - 450 g
- Bulion drobiowy - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, curry, tymianek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej masło klarowane.
- Polędwiczkę pokrój w paski o grubość 3 centymetry. Lekko rozbij je pięściami. Przypraw odrobiną soi i pieprzu.
- Na rozgrzanym maśle obsmaż polędwiczki z każdej strony przez 3 minuty. Rozgrzej również piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Ziemniaki obierz i pokrój je w łódeczki. Wymieszaj je z roztopionym masłem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz tymiankiem.
- Ułóż obsmażone kotlety w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem i wstaw do piekarnika razem z ziemniakami.
- Na patelnię po smażeniu mięsa wyłóż pokrojony drobniej ser i dodaj śmietankę, 1/4 łyżeczki curry oraz sól i pieprz do smaku. Rozpuść wszystko i zagotuj przez 10 minut, by powstał gęsty sos. W razie potrzeby można dodać wodę lub domowy bulion.
- Po 20 minutach pieczenia polędwiczek zalej je sosem. Na osobnej blaszce wyłóż mrożoną mieszankę warzyw. Piecz kolejne 25 minut.
- Piecz do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i chrupiące.
- Podawaj mięso w sosie z pieczonymi ziemniakami oraz warzywami.
Komentarz dietetyka
Danie jest dobre w diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawiera glutenu. Zawiera dobre źródło białka pochodzącego z mięsa oraz pieczone warzywa. Sos serowy jest wysokokaloryczyny, warto więc jeść je z umiarem.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości