Zapiekane bułki z farszem

Opublikowano: 25.06.2022 r.
Bułki pszenne, jajka, ser gouda i kiełbasa z kurczaka – to zestawienie brzmi jak przepis na coś pysznego, prawda? Do tego trochę posiekanego szczypiorku i mamy receptę na fantastyczne zapiekane bułki z farszem. Idealne na szybki obiad czy kolację, w sam raz na ciepłą przekąskę dla całej rodziny.
Składniki dla 4 porcji:
- Bułka pszenna - 320 g (podłużne)
- Jajko - 2 szt.
- Ser gouda - 100 g
- Kiełbasa z kurczaka - 250 g
- Szczypiorek - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Z bułek obetnij wierzch i wyciągnij środek.
- Szczypior posiekaj, a kiełbasę pokrój w kostkę.
- Ser zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Do miski włóż kiełbasę, szczypior, ser żółty oraz wbij jajka.
- Masę w misce dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką słodką oraz dokładnie wymieszaj.
- Farsz włóż do każdej wydrążonej bułki.
- Bułki z farszem piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
- Gotowe bułki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Zapiekane bułki z farszem to doskonały pomysł na smaczne śniadanie lub kolację na ciepło. Bułki zapiekane z farszem stanowią dobre źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny