Zapiekana tortilla po meksykańsku
Opublikowano: 25.11.2021 r.
Mięso mielone wieprzowe, czerwona fasola, kukurydza, koncentrat pomidorowy i ser Mozzarella sprawiają, że ta zapiekana tortilla po meksykańsku to prawdziwy hit każdej kuchni. Połączenie przyprawionego mięsa, soczystych warzyw i roztopionego sera na pełnoziarnistych plackach to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki dla 2 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 40 g (2 placki)
- Mięso mielone wieprzowe - 200 g
- Fasola czerwona - 200 g (1/2 puszki)
- Kukurydza konserwowa - 200 g (1/2 puszki)
- Koncentrat pomidorowy - 20 g (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Ser Mozzarella - 120 g (1/2 kuli)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaj mięso mielone i podsmażaj.
- Dopraw do smaku, po chwili dodaj kukurydzę i fasolę.
- Podsmażaj 10 minut i dodaj koncentrat pomidorowy.
- Przełóż farsz na tortille i posyp startym serem.
- Zawiń tortille i zapiecz w piecu przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Świetny pomysł na domowe danie typu fast food.
~ Oliwia Gawron, dietetyk