Zapiekana pierś z kurczaka
Opublikowano: 20.06.2023 r.
Czosnek, oliwa z oliwek, kurczak bez skóry i mozzarella - oto podstawowe składniki, które tworzą zapiekaną pierś z kurczaka. Dodaj do tego pieczarki, a całość będzie smakować wybornie! To prosty i szybki sposób na sycący obiad, który zadowoli każdego smakosza. Idealny przepis na każdą okazję.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Sos sojowy - 10 ml (1 łyżka stołowa)
- Masło - 30 g
- Pieczarki - 120 g
- Ser Mozzarella - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Mięso drobiowe podziel na porcje.
- Do miseczki wlej olej oraz sos sojowy, dodaj po pół łyżeczki przypraw oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Do marynaty włóż mięso i wstaw je do lodówki na 2 godziny.
- Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki.
- Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż pierś z kurczaka, posyp ją pieczarkami oraz wiórkami masła.
- Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 30 minut.
- Po tym czasie mięso posyp startym serem i piecz jeszcze przez 5 minut.
- Upieczoną pierś podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Zapiekana pierś z kurczaka to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso z piersi kurczaka stanowi doskonale źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny