Zapiekana owsianka
Opublikowano: 30.03.2022 r.
Płatki owsiane, mleko 3,2%, jabłko i cukier – to tylko kilka składników potrzebnych do przygotowania pysznej zapiekanej owsianki. Ten przepis to zaoszczędzenie porannej monotonii i wprowadzenie trochę słońca na talerz. Już jeden kęs tej apetycznej mieszanki sprawi, że zapomnisz o nudnych śniadaniach. Idealne na ciepły start dnia!
Składniki dla 2 porcji:
- Płatki owsiane - 100 g
- Mleko 3,2% - 200 ml
- Jabłko - 150 g (1 jabłko)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sok z cytryny, cynamon
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, rondelek
Przepis krok po kroku
- Płatki owsiane przesypujemy do naczynia żaroodpornego, a mleko wlewamy do rondelka i doprowadzamy je do wrzenia.
- Ciepłym mlekiem zalewamy płatki owsiane. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki.
- Owoce układamy na płatki. Całość posypujemy cukrem.
- Owsiankę pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
- Upieczoną skrapiamy sokiem z cytryny.
Komentarz dietetyka
Owsianka ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk