Zalewajka na maślance
Opublikowano: 31.03.2023 r.
Ziemniaki, maślanka i boczek wieprzowy – oto najważniejsze składniki zalewajki na maślance, które tworzą ten wyjątkowy smak. Dodaj do tego cebulę oraz trochę masła, żeby wszystko nabrało pełni aromatu. Jeśli lubisz tradycyjne, proste dania z domową nutą, ten przepis jest dla Ciebie idealny.
Składniki dla 8 porcji:
- Ziemniaki średnie - 1000 g
- Maślanka 3% - 1000 g
- Boczek wieprzowy bez kości - 150 g
- Cebula - 100 g
- Masło - 10 g
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, liść laurowy, cukier
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Następnie pokrój w kostkę.
- Umieść ziemniaki w garnku i dodaj 1 litr wody. Ziemniaki ugotuj z dodatkiem soli, szczypty pieprzu oraz cukru i liściem laurowym.
- W maślance rozmieszaj mąkę i dodaj do ugotowanych ziemniaków, które nadal są w wodzie.
- Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle.
- Dodaj boczek z cebulą do garnka z ziemniakami i maślanką.
- Chwilę podgotuj, ewentualnie dopraw do smaku.
- Jajka ugotuj na twardo i podawaj z zupą.
Komentarz dietetyka
Zupy to bardzo dobry pomysł na danie obiadowe, które ma być sycące, ale również niskokaloryczne.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk