Zalewajka
Opublikowano: 10.09.2021 r.
Ziemniaki, cebula, bulion drobiowy, śmietana i kiełbasa polska - to kluczowe składniki klasycznej zalewajki. To swojska zupa z wyrazistym smakiem, idealna na chłodniejsze dni. Ziemniaki i cebula nadają jej serca, bulion i śmietana dodają aksamitności, a kiełbasa polska dostarcza charakterystycznej nuty.
Składniki dla 9 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g (5 średnich sztuk)
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Bulion drobiowy - 700 g
- Śmietana 18% - 300 g
- Natka pietruszki - 30 g
- Zakwas na żurek - 100 g
- Kiełbasa polska - 300 g
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 9
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę.
- Na dno garnka wlej olej i podgrzej. Podsmaż cebulę z kiełbasą.
- Następnie wlej bulion wraz z liściem laurowym i zielem angielskim i zagotuj.
- Obierz ziemniaki i pokrój w dużą kostkę. Dodaj do bulionu. Gotuj 20 minut.
- Dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i wlej zakwas. Gotuj jeszcze 5 minut.
- Na koniec dodaj śmietanę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Zalewajka to dobra propozycja na szybki posiłek. Zalewajka jest zupą prostą, zawiera głównie cebulę i ziemniaki. Warzywa te są źródłem witaminy C, błonnika i potasu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny