Zalewa octowa do śledzia
Opublikowano: 28.05.2022 r.
Ocet spirytusowy, cebula, cukier oraz sól – to kluczowe składniki zalewy octowej do śledzia, która podkręci smak tej ryby. Kombinacja kwaskowatego octu, lekkiej słodyczy cukru i wyrazistej cebuli sprawi, że śledź nabierze niepowtarzalnego charakteru. Idealne rozwiązanie na domowe przystawki, które zaskoczą gości.
Składniki dla 4 porcji:
- Ocet spirytusowy - 60 ml (1/4 szklanki)
- Cebula - 1 g
- Cukier - 10 g (1 łyżeczka)
- Sól - 10 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej wodę (1 litr) i ocet, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Całość zagotuj.
- Następnie dodaj pokrojoną w plastry cebulę, po chwili wrzuć cukier i sól, wymieszaj.
- Gdy cukier i sól się rozpuszczą odstaw zalewę do ostygnięcia.
- Zalej nią przygotowane wcześniej śledzie.
Komentarz dietetyka
Śledzie w zalewie to bardzo dobry pomysł na włączenie cennych ryb do naszego jadłospisu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk