Zalewa na korniszony
Opublikowano: 12.03.2023 r.
Sól, cukier i ocet spirytusowy – to trio, które zamieni Twoje ogórki w chrupiące korniszony. W prosty sposób przygotujesz zalewę, która nada Twoim ogórkom wyjątkowego smaku. Cała tajemnica tkwi w proporcjach tych trzech składników, które razem tworzą magiczną mieszankę idealną do marynowania.
Składniki dla 1 porcji:
- Sól - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Cukier - 150 g
- Ocet spirytusowy - 500 ml (2 szklanki)
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej 2 litry wody.
- Następnie do wody dodaj 8 liści laurowych, 12 ziarenek ziela angielskiego oraz łyżeczkę ziarenek pieprzu.
- Wodę z przyprawami zagotuj.
- Do gotującej się wody dodaj sól oraz cukier, składniki dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru oraz soli.
- Zalewę ponownie zagotuj, zmniejsz moc palnika na minimalną i zalewę gotuj 10 minut pod przykryciem.
- Ugotowaną zalewę zdejmij z palnika, dodaj do niej ocet i dokładnie wymieszaj.
- Gotową zalewę wykorzystaj do przygotowania korniszonów.
Komentarz dietetyka
Zalewa na korniszony świetnie sprawdzi się w sezonie letnim do przygotowania pysznych przetworów. Ogórki w zalewie octowej są bardzo chrupiące.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny